Cubul de dublaj

Post image of Cubul de dublaj
Scris in Regulament 0 comentarii

Cubul de dublaj este ca un zar marcat de la 1 la 64 in progresie geometrica cu rata 2.

Fiecare linie incepe cu cubul de dublaj pe pozitia 0,sau 1, respectiv linia are valoarea unui punct(ca la table). In cursul jocului, acesta isi va putea schimba valoarea cu rata geometrica 2 , respectiv 2,4,8,16,32 ,64,128, etc.
Daca unul dintre jucatori (A) crede ca este intr-o pozitie avantajoasa care sa duca la castigarea liniei, poate pune aversarului (B) cubul de dublaj , cu cifra 2 in sus , anuntand , in acelas timp , ca dubleaza. Jucatorui B are doua optiuni : prima, de a lua cubul de dublaj, insemnand ca din acel moment, linia respectiva conteaza ca fund doua puncte (in loc de unul) ; a doua, de a refuza dublajul , in acest caz jucatorul B pierzand un punct, iar jocul se reia de la inceput.
Redublarea . In cazul in care jucatorul B a acceptat dublarea, cubul de dublaj se va afia pana la finele liniei in posesia sa , in afara cazului cand va redubla.Daca, dupa un anumit numar de aruncaturi situatia pe tabla de joc se schimba si devine avantajat , el (si numai el) are dreptul de a redubIa.Va pune in fata adversarului (A) cubul de dublaj cu cifra 4 in sus si va anunta dublarea.Daca jucatorul A accepta dublajul, linia se va juca in continuare pe patru puncte , daca nu-1 accepta, jocul se incheie , jucatorul A pierzand doua puncte.Redublarea se poate face, de o parte, sau de alta fara limita de puncte.
Strategia dublarii.

Aceasta este o problema de calcul al probabilitatii, intre a si b , unde a >b>0.Daca sansele lui a sunt mai mari decat b se dubleaza. Daca , din contra , sansele lui a sunt mai mici decat ale lui b nu se primeste cubul de dublaj.Astfel , trebuie gasita valoarea optima a formulei a>b>0 , care da sansele maxime pentru a castiga jocul.

Dublarea jocului se face diferit in jocul pe bani , fata de jocul de turneu (partida cu numar limitat de puncte).Diferenta deriva din faptut ca , in jocul pe bani pierderea a doua,patru puncte nu pune probleme majore, aceste puncte, in timp , putand fi recuperate-Din contra , in turneu , pierderea fiecarui punct este irecuperabila peotru ca fiecare puoct castigat de adversar il apropie de finalul partidei..In aceasta idee rezulta faptul ca in jocul pe bani se dubleaza mult mai devreme decat in turneu , respectiv la eel mai mic avantaj.  In turneu , in general, se dubleaza cand se estimeaza sansa de castig 75%-25%.

Dublarea afecteaza si mart-ul (gammon), sau tripla (backgammon).Mart-uI este dublul cifrei cubului de dublaj , iar tripla de trei ori valoarea cubului de dublaj.Cu alte cuvinte, daca cubul nu este pus, mart-ul are valoarea a doua puncte, iar tripla trei puncte.Daca cubul este pus pe 2 mart-ul are valoarea de patru puncte , iar tripla sase puncte.Daca cubul este pus pe cifra 4 mart-ul are valoare de opt puncte, iar tripla douasprezece puncte, etc.

Tripla, Daca un jucator reuseste sa scoata toate cele 15 puluri , iar adversarul sau ramane cu cel putin un pull in casa sa , sau afara din joc, se considera tripla.

Regula Crawford – In situatia in care se joaca in campionat pe un numar limitat de puncte, cand adversarul ajurge la numarul total de puncte minus unu, nu ai voie sa-i dublezi o linie, dupa care este permis dublajul, conform regulilor anterioare.
Exemplu: Daca se joaca partida pana la 11 puncte si adversarul a acumulat un scor de 10-4 (10-2,10-7,10-3, etc.), in linia imediat urmatoare nu poate fi dublat.Dupa aceasta regulile de dublaj revin la normal, conform principiilor enuntate mai sus.

Mutarile – Mutarile se efectueaza dinspre casa adversarului spre casa proprie,  functle de zarurile aruncate, ayand ca scop final scoaterea tuturor pull-ulilor inaintea adversarului.
Mutarea este considerata valida doar in momentui in care adversarul isi ridica zarurile de pe tabla. Pana in acel moment adversarul se poate razgandi, poate muta altceva, iar daca celalalt jucator arunca zarurile, aruncatura nu este considerate valabila, acesta trebuind sa mai arunce odata dupa validarea mutarii.
In situatia in care un jucator a mutat gresit,dupa ce isi ridica zarurile ,adver-sarul poate sa-i indice greseala ,care va trebui corectata. Daca , insa, ii convine mutarea, poate sa nu o semnaleze. Jucatorul nu are dreptul de a misca pull-urile proprii in timpul mutarii adversarului. In situatia in care exista neintelegeri intre jucatori privind o anumita situatie ,tabla si zarurile se lasa neatinse si se cheama un arbitru, sau conducatorul turneului, care are dreptui sa numeasca un arbitru. Interventia oricarui alt jucator, sau spectator este ilegala.

Scoruri – In situatia in care se joaca turneu scorul este stabilit de organizatori ,functie de
importanta turneului (zonal, .national, international) si numarul de participanti acesta variind
intre 5 si 25 de puncte un meci (fiecare linie cohsiderata.un punct).Pentru fiecare etapa din
cadrul turneului se aloca un anumit numar de puncte.

Turneul se joaca sistem eliminatoriu.Tragerea la sorti se face pe grupe de jucatori – incepatori, avansati, profesionisti. Exemplu de tumeu cu 16 participanti: 5pct., 7pct, 9pct. 11
pct 13pct 15pct, 17pct.
In situatia jocului pe bani se stabileste valoarea unui punct o anumita suma de bani, iar jocul se termina cand partenerii stabilesc; de comun acord.

Reguli Generale – MART-UL(GAMMON) SI „PIELEA” (BACKGAMMON)

Daca un jucator scoate toate pull-urile,iar adversarul nu scoate nici un pull, realizeaza mart, cotat cu doua linii, sau de doua ori valoarea c ubului(GAMMON). Daca isi scoate toate pull-urile, iar adversarul ramane cu un pull,sau mai multe in casa adversarului sau pe bar, se realizeaza ,,piele”si se coteaza cu 3 linii, sau de trei ori valoarea cubului (BACKGAMMON).

Meciurile se joaca numai in locul unde se desfasoara turneuL Fiecare jucator are dreptul,in cadrul unei partide, la o pauza de max. 5 minute. In cazul neprezentarii in timpul anuntat de organizator, jucatorul este penalizat cu cate un punct (o linie) la fiecare 5 minute de intarziere.
Jucatorii au dreptul la un timp de gandire rezonabil pentru. fiecare mutare. Spectatorii trebuie sa priveasca in liniste, fara a schimba impresii in timpul jocului.In situatia in care un jucator se consulta cu un spectator, sau i se fac.semne, acesta va fi descalificat, la hotararea arbitrului. Hotararea arbitrutui poate, fi contestata la Directorul turneului, iar a acestuia la un juriu format din trei personae din randul jucatorilor profesionisti cu  experienta,daca e cazul.Directorul turneului are dreptul de a.refuza participarea oricarui jucator, fara a da explicatii, sau motivatii asupra hotararii luate. Limba oficiala a oricarui turneu international  este engleza.

Scris de Administrator   @   12 martie 2011 0 comentarii

0 Comentarii

Nici un comentariu inca. Fii primul care scrie un comentariu!
Scrie un comentariu

 
Copyright © 2010 BACKGAMMON-ROMANIA.RO | Site realizat de Navodari WebDesign